Kişisel Güvenlik: Cep Telefonunuz Ele Geçirilirse
Eskiden sadece masaüstü bilgisayarlar kullanırdık ve “bazen” bunların güvenli olup olmadığı hakkında endişe duyardık. Şimdilerde ise, cep telefonlarımız için bile güvenlik yazılımları satılıyor.
Bir sabah kalktınız, günlük işlerinize koyulmak için hazırlandınız, bu ritüelin bir aşamasında gece şarja bağladığınız cep telefonunuzu yerinden aldınız. Ekranındaki değişik bir mesaj dikkatinizi çekti:
“To receive a password. Write on e-mail: bla bla bla”
Türkçesi: “Bir parola almak için şu e-posta adresine mesaj gönderin.”
Ekranı kaydırıp şifreyi girmek istiyorsunuz, yok. Sizin daha önce belirlemiş olduğunuz şifre kabul edilmiyor. Şifre değiştirilmiş!
Dalga mı geçiyor bunlar! Diyorsunuz ve telefonu yeniden başlatıyorsunuz. Yok. Aynı ekran ve telefon kaput. Hatta yeniden başlattığınız için şimdi SIM de kilitli, telefon tamamen çevrim dışı durumda. Ne yapmalısınız?
E-posta adresini çaresizce deneyenler, 30$ ve hatta daha da fazla bir meblağın PayPal ya da benzeri bir yolla ödenmesini, aksi takdirde telefonun şu kadar saat sonra silineceğinin bilgisini alıyorlar. Eyvah! Telefonum ele geçirildi! Ne yapmalı?
Öncelikle, bunun başınıza nasıl geldiğine bakalım: Yabancıların güncel bir iOS’a sahip bir iPhone cep telefonuna erişip, telefonu sizin isteğiniz dışında işlere zorlayabilmesi için şu şartlardan birini sağlamış olmanız gerekiyor (yani yapmayın:)
- Jailbreak denen, iOS’un “kırık” sürümünün yüklenerek cep telefonunuzu şifresi kırılmış Windows haline dönüştürmeniz. Jailbreak yapılmış iPhone’lar dışarıdan erişime sıklıkla açık ve savunmasız durumdadır. Lütfen unutmayın.
- Cep telefonunuzu, içinde “kırık” yazılım barındıran bir Windows bilgisayarın USB kapısından şarj etmeniz. Bu durumda Windows bilgisayarınıza erişimi olan “kırık” yazılım üreticileri, cep telefonunuza da sorunsuzca ve sizden habersiz olarak erişebileceklerdir. Eğlenceli bir durum değil mi?..
- Orijinal olmayan, ya da bildik bir marka tarafından üretilmemiş şarj kablosu ya da şarj aleti kullanmak. Telefona taktığınız şarj kablosunun ucundaki soket içinde yer alan elektronik çipe zararlı kod yükleyip, telefonunuzu ele geçiriyorlar.
Bu olasılıklardan en az biri karşınıza gelmişse ve telefon ekranınız yukarıdaki resme benzer bir haldeyse, telaşlanmayın. Çözümü gayet kolay. Ama her zaman vurguladığımız gibi, yedek almak ve bu yedekleri uygun bir yerde saklamanın önemi şimdi bir kez daha ortaya çıkıyor. Yedeğiniz hiç yok mu?.. Dert etmeyin, o zaman yepyeni bir telefona sahip olacaksınız. ?
Detaylar ve bu gibi felaket senaryolarından gönül rahatlığı ile uzak durmak için bizi arayın.